Semnal puternic transmis de Rusia în estul Ucrainei. Ce au făcut Putin și Medvedev

de: Cătălina Burghelea
12 08. 2022

O delegaţie de înalți oficiali ruşi, condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev, a vizitat, joi, regiunile separatiste din regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei, făcând apel la relaţii cât mai bune cu Moscova. Presa internațională notează că este una dintre cele mai mari delegații din partea lui Vladimir Putin care au vizitat zona de la începutul ofensivei.

Înalți oficiali ruși, vizită în estul Ucrainei

Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, s-a întâlnit cu Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, lideri puși de Moscova în regiunile Donețk și Lugansk. La întâlnire au participat și Alexandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, și alți oficiali ruși de rang înalt.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Dmitri Medvedev a spus că „a purtat discuţii cu privire la măsurile prioritare ce trebuie luate pentru asigurarea securităţii republicilor din Donbas, conform instrucţiunilor preşedintelui” rus Vladimir Putin. Potrivit acestuia, „a fost acordată o atenţie deosebită armonizării legislaţiei regiunilor separatiste cu cea a Rusiei”, precum şi reparării infrastructurii şi pregătirii şcolilor pentru începerea noului an şcolar.

Delegație condusă de Dmitri Medvedev

Din grup au mai făcut parte adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, ministrul de Interne, Vladimir Kolokolţev, şi şeful Serviciilor de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Medvedev, fost preşedinte al Rusiei în perioada 2008 – 2012, apoi premier între 2012 şi 2020, este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate și bun prieten cu Vladimir Putin.

Semnal puternic transmis de Vladimir Putin

În estul Ucrainei, delegaţia rusă a avut mai multe întâlniri cheie, inclusiv cu liderul separatist din Lugansk, Leonid Pasecinik, şi cu cel al regiunii învecinate Doneţk, Denis Puşilin. Aceste două entităţi ucrainene au fost separate cu ajutorul Moscovei şi s-au extins ca urmare a războiului actual. Kremlin consideră state aceste teritorii, dar comunitatea internaţională nu le recunoaşte.

Vizita lui Dmitri Medvedev survine într-un moment în care Rusia este suspectată că plănuieşte anexarea unor zone mari din Ucraina. Autorităţile separatiste pledează pentru alipirea cu rușii, iar administraţiile din sud se pregătesc să organizeze referendumuri.

Ucraina va dispărea în doi ani

La mijlocul lunii iunie, aliatul lui Putin a avertizat că Ucraina nu va mai fi peste doi ani. Medvedev a pus sub semnul întrebării existența viitoare a țării vecine, împotriva căreia Rusia duce un război: „Am văzut un mesaj că Ucraina dorește să primească GNL (gaz natural lichefiat – n.red.) de la proprietarii săi de peste mări, în baza unui contract de împrumut-închiriere, cu plata pentru livrare în doi ani. În caz contrar, va îngheța pur și simplu iarna aceasta. Doar o întrebare. Și cine a spus că, în doi ani, Ucraina va mai existape harta lumii?”.

În acest fel, Dmitro Medvedev a recunoscut că scopul Rusiei este distrugerea Ucrainei, că obiectivul războiului nu sunt oamenii din Donbas și nici amenințarea NATO.